منو
شعبه بابلسر : ۰۱۱۳۵۳۳۰۷۰۳ شعبه تهران:۰۹۰۵۲۴۹۹۷۲۱
استومی

استومی

استومی

استومی چیست، مراقبت از پوست در استومی

استومی یک کلمه یونانی است که به معنی یک اندام توخالی یا دهانه در بدن است. استومی به میزان قابل توجهی کیفیت زندگی را کاهش می دهد. لازم به ذکر است که افراد مبتلا به استومی نیاز به مراقبت ویژه دارند. استومی به علت سرطان سیستم ادراری، بیماری های التهابی روده، سرطان مربوط به سیستم دستگاه گوارش، بیماری های مادرزادی روده ای ، انسداد روده و تروما رخ می دهد. با روش جراحی در بخشی از روده یا حالب (پیوستگان میزنای و مثانه) با استفاده از دیواره شکمی دهانه یا سوراخ ایجاد می شود. با استفاده از این سوراخ و دهانه، هر دو ادرار و مدفوع بیرون می آیند. بخش روده ای، شبیه شکل جوانه بر روی دیوار شکم بیمار، استومی است. استومی ها می توانند به راحتی در تمام گروه های سنی باز شوند. دهانه ممکن است موقت یا دائمی باشد.

 

 

عوامل ایجاد کننده خطر ابتلا به استومی چیست؟

عوامل متعددی وجود دارد که خطر ابتلا به استومی را افزایش می دهد. عوامل افزایش خطر ابتلا به استومي عبارتند از:

  • وجود سرطان روده بزرگ در سابقه خانوادگی
  • افراد 50 سال به بالا
  • وجود پولیپ در روده بزرگ
  • تجربه سرطان تخمدان، سرطان رحم یا سرطان روده بزرگ
  • وجود بیماری مزمن التهاب روده مانند بیماری کرون یا بیماری کولیت اولسراتیو

چرا استومي مورد نياز است

پس از مصرف مواد مغذی، مواد مغذی مفید جذب و در خون مخلوط می شوند. در طول این فرایند، باقی مانده های مواد غذایی به روده بزرگ منتقل می شود. باقی مانده های مواد غذایی که از بدن به داخل شکم منتقل می شوند از بدن دفع می شوند. با این حال، در بعضی موارد ممکن است ایجاد دهانه در روده داخل شکم مورد نیاز باشد. اگر روده کوچک به پوست شكم باز شود، ایلئوستومی نامیده می شود. اگر روده بزرگ به پوست باز شود، کولوستومی نامیده می شود. اگر ایلئوستومی  و  کولوستومی با هم رخ دهند، باقی مانده های مواد غذایی هضم نشده، از طریق دهانه پوست شکم خارج می شوند. همه باقی مانده های مواد غذایی با استفاده از یک کیسه پر شده با استومی جمع آوری می شوند. انجام حرکات روده ای برای بیماران هم با ایلئوستومی و هم با کولوستومی ممکن نیست. بدون کنترل بیمار بر روی دهانه پوست، ممکن است خروج مدفوع به طور مدام دیده شود.  بیماران مبتلا به استومی از یک کیسه برای جمع آوری مدفوع استفاده می کنند. محتوای مدفوع بسته به محل استومیا در پوست شکم متفاوت است. اگر استومي دور از انسداد باشد، مدفوع به صورت آبي ظاهر مي شود. با این حال ، در استومیای سمت چپ روده بزرگ، مدفوع دارای ویژگی جامد است. مدفوع که از روده نازک و روده بزرگ می آید، به صورت مایع است.

ویژگی های استومی ها

استومی ها دارای ویژگی موقت یا دائمی هستند. برای جلوگیری از تماس بخش بیماری با مدفوع ، استومی موقت ایجاد می شود. استومی موقت می تواند حتی بدون حذف روده نیز بسته شود. پس از این روش، روده می تواند عملکرد قبلی خود را انجام دهد. با این حال، اگر مکانیزم کنترل عادی مدفوع به علت بیماری دچار اختلال شود، ممکن است برای بیماران از استومی دائمی استفاده کرد.  Breech (مقعد) عضلات را برای کنترل مدفوع فراهم می کند. با این حال، اگر عملکرد عضلات دچار اختلال شود، استومی دائمی مورد نیاز است.

ایلئوستومی چیست؟

ایلئوستومی دهانه ای است که از روده کوچک بر روی شکم، توسط عمل جراحی ایجاد می شود. با ایلئوستومی، مدفوع در روده ، به داخل کیسه ای که روی پوست شکمی قرار دارد تخلیه می شود. باقی مانده مواد غذایی در روده کوچک معمولا به روده بزرگ منتقل می شود. باقی مانده غذا در روده بزرگ از مقعد خارج می شود. در روش ایلئوستومی ، باقی مانده مواد غذایی با کیسه متصل به دیواره شکم به بیرون تخلیه می شود. ایلئواستومی در سمت راست پایین شکم کار می کند. با این حال، با توجه به دلایل مختلف، وقتی که روده بزرگ غیرفعال شده یا به طور کامل برداشته می شود ، ائلوستومی ایجاد می شود. ایلئوستومی ها با توجه به اهداف باز شدن ممکن است موقت یا دائمی باشند.  محتوای روده کوچک مایع است. بنابراین، باقی مانده ها در روده کوچک وقتی که به کیسه ایلئوستومی می رسند به شکل مایع هستند. تعویض کیسه مایع هر چند روز یک بار مهم است.

کلستومی چیست؟

 کلستومی دهانه ای است که از کولون (روده بزرگ) بر روی شکم، توسط عمل جراحی ایجاد می شود. به این ترتیب، محتویات روده به داخل کیسه ای که به پوست شکم متصل شده تخلیه می شود. در شرایط عادی، مدفوع در روده بزرگ از مقعد خارج می شود. با این حال، در روش کالوستومی،  باقی مانده مواد غذایی با کیسه متصل به دیواره شکم به بیرون تخلیه می شود. در کولوستومی، استومی معمولا در سمت چپ پایین شکم باز می شود. اگر استومی از مقعد دور باشد، مدفوع بسیار آبدار است. اگر استومی در کولون باشد مدفوع جامد است.

نحوه استفاده از کیسه استومی

پس از ایجاد استومی، پرستار استومی یا متخصص نحوه استفاده از کیسه استومی را می آموزد. کیسه استومی شامل آداپتور چسبنده و پلاستیکی مخصوص است. کیسه های استومی در اندازه ها و انواع مختلف هستند. کیسه های استومی را می توان چندین بار استفاده کرد. سیستم های کیسه استومی بسیار قابل اعتماد هستند. سیستم های کیسه استومی که به پوست متصل می شوند، آداپتورهای ایمن بسیار مفید هستند. کیسه ها همچنین از رفتن بو به خارج جلوگیری می کنند. کیسه ها باید کنترل شوند  و وقتی نیمی از آن پر شد تخلیه شوند. اگر کیسه به موقع تخلیه نشود، ممکن است از آداپتور جدا شده و مشکلات نشتی ایجاد کند.

استومي و مراقبت از پوست

در صورت تماس مدفوع با پوست ممکن است برخی از مشکلات پوستی رخ دهد. در صورت مراقبت صحیح ، از مشکلات پوستی به طور قابل توجهی جلوگیری خواهد شد. پوست اطراف استومی باید مرتب تمیز شود. پس از اتمام فرایند تمیز کردن، فرآیند خشک کردن می تواند مانع از عوارض جدی شود. هنگام استفاده از کیسه ها، کیسه های استومی دو قسمتی باید ترجیح داده شوند. استفاده از کیسه های استومی دو قسمتی از مشکلات قابل توجه پوست جلوگیری می کند. آداپتور به بدن متصل می شود. به همین دلیل، آن را نمی توان از پوست حذف کرد. این وضعیت مانع از تماس پوست با مدفوع و جلوگیری از تحریک پوست می شود. کیسه استومی از فعالیت های فیزیکی جلوگیری نمی کند.

شما عزیزان می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان زخم با شماره تلفن های 09115813275 و 09117819721 تماس حاصل فرمایید.

برخی از خدمات کلینیک تخصصی درمان زخم کیان بابلسر در مازندران:

Instagram
×

 

کلینیک تخصصی زخم کیان

با کلیک روی تصویر زیر وارد صفحه چت واتساپ میشوید.

× چطور میتونیم کمکتون کنیم؟