درمان زخم های سرطانی
آیا زخم های سرطانی درمان دارند؟
زخم سرطانی یک موضوع جدی است و نیاز به توجه و مراقبت پزشکی دارد. سرطان زخمهایی است که ناشی از رشد نامعمول و غیرقابل کنترل سلولها در بدن میشود. زخمهای سرطانی ممکن است در نقاط مختلف بدن شکل بگیرند و به مرور زمان بزرگتر و عمیقتر شوند.
علائم و نشانههای زخم سرطانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
-
- عدم بهبود یا بدتر شدن زخم در مدت زمان طولانی.
-
- رشد زخم به صورت پهلویی به دور آن.
-
- خونریزی مستمر یا مکرر از زخم.
-
- وجود بافت غیرطبیعی یا تغییر رنگ در واحد زخم.
-
- درد مزمن در منطقه زخم.
-
- تورم یا وجود گردش خون غیرطبیعی در اطراف زخم.
در صورت مشاهده هر یک از این علائم، مهم است که به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا تشخیص صحیح و درمان مناسب ارائه شود. پزشک شما با توجه به وضعیت خاص شما، ممکن است از روشهای مختلف درمانی مانند جراحی، شیمی درمانی، تراپی مشعلی و رادیوتراپی استفاده کند. همچنین، در برخی موارد، تیم درمانی ممکن است تصمیم بگیرد که زخم را بررسی و باز بخشایی کند تا از پیشرفت بیشتر سرطان جلوگیری شود.
مهم است که به موقع به پزشک مراجعه کنید و راهنماییهای وی را دنبال کنید. او میتواند شما را درباره تشخیص و درمان بهترین گزینهها راهنمایی کند. همچنین ما شمارا درمورد روش های درمانی راهنمایی می کنیم
روش درمانی زخم های سرطانی:
گاهی به دلیل روش هایی که در درمان سرطان به کار می رود، مانند پرتو درمانی، بافت های بدن تخریب شده و زخم ایجاد شود. گاهی هم ممکن است به دلیل بستری بودن بیمار به مدت طولانی، در بعضی قسمت های بدن او زخم فشاری یا زخم بستر تشکیل شود. این زخم ها پس از اتمام دوره درمان بهبود می یابند؛ اما بسیار مهم است که از آن ها مراقبت شود تا عفونی نشده و سطح بهداشت و سلامت بیمار را به خطر نیندازند.
چگونگی مراقبت از زخم های سرطانی
برای مراقبت و کنترل زخم ها لازم است در فواصل زمانی منظم و کوتاه، نسبت به تعویض پانسمان اقدام شود.
محل زخم باید همیشه تمیز و بدون رطوبت باشد.
در صورتی که منع پزشکی وجود ندارد، محل زخم باید مرتبا با آب و صابون شسته شده و به خوبی آبکشی شود. پس از آبکشی باید زخم را با یک حوله تمیز به صورت گذاشتن و برداشتن به آهستگی خشک کرد.
اگر زخم خونریزی می کند بایستی کمپرس یخ روی پانسمان فشار داده شود تا خونریزی قطع شود. همچنین از پودر های بند آورنده خون هم استفاده کنید.
برای کاهش عفونت زخم باید از پانسمان های آنتی میکروبیال (ضد میکروب) و پر کننده استفاده کنید. ماننده پانسمان های داری نقره یا آلومینیوم ماننده آلژینات نقره آلجی سل و یا اگزوفایبر مونلیکه استفاده کرد.
مراحل پانسمان باید توسط کارشناس زخم انجام شود و شرکت اول درمان هیچ گونه مسعولیتی در قبال خود درمانی ندارد
سپس از پانسمان فوم را روی پانسمان آنتی میکروبیال پر کننده استفاده کنید و زخم را با چسب مورد نظر فیکس کنید. مدت زمان هر دوره پانسمان میتواند بین 48 تا 72 ساعت باشد. این دوره را بیشتر از 4 هفته بیشتر انجام ندهید.
زخم سرطانی چقدر طول می کشد تا خوب شود؟
زمان دقیقی به دلیل متفاوت بودن شرایط زخم و شرایط متفاوت بدن تا بدن نمی توان گفت، اما پس از استفاده 3 تا 4 هفتگی به راحتی پروسه درمان زخم قابل مشاهده است.
چگونه زخم سرطان پوست را درمان می کنید؟
روزی 2 بار اطراف زخم را با آب تمیز بشویید. از پراکسید هیدروژن یا الکل استفاده نکنید، که می تواند روند بهبود را کند کند. زخم را با استفاده از پانسمان های ضد اسکار پوشش دهید و روی آن از پانسمان فوم ترجیحا سیلیکونی استفاده نمایید.
درمان زخم های بدخیم با رادیوتراپی
زخم های سرطانی زمانی رخ می دهند که سلول های رشد کرده در زیر پوست، پوست را شکافته و ایجاد زخم کنند. زخم های سرطانی اسامی زیادی را به خود اختصاص می دهند از جمله این اسمی می توان به زخم های قارچی یا زخم های بدخیم اشاره کرد. رادیوتراپی یکی از روش هایی است که به واسطه آن می توان زخم های بدخیم را درمان کرد.
در این روش به واسطه تاباندن اشعه در طول موج مشخصی، زخم ها کوچک تر شده و نهایتا به صورت کامل خشک می شوند. سرطان های متعددی می توانند زخم های سرطانی را ایجاد کنند. یکی از رایج ترین سرطان ها که سبب ایجاد زخم های سرطانی می شود سرطان ملانوما است. زخم های بدخیم می تواند ظاهری ناراحت کننده و مشمئز کننده داشته باشد. گاها گزارش شده است که این زخم ها علاوه بر ظاهر دلخراش، درد را نیز همراه خود دارد. برخی اوقات در صورتی که زخم های بدخیم به موقع درمان نشوند امکان عفونت و خونریزی نیز وجود داشته و در نهایت ناحیه زخم ممکن است بوی نامطبوعی از خود منتشر کند.
درمان رادیوتراپی برای زخم های بدخیم چگونه عمل می کند؟
رادیوتراپی یکی از رایج ترین روش هایی است که در درمان انواع سرطان به کار برده می شود. یکی از مهم ترین کاربردهای رادیوتراپی استفاده به جهت کوچک کردن یا خشک کردن زخم های بدخیم است. در واقع امواج ساطع شده توسط رادیو گرافی می توانند در بهبود زخم موثر بوده و خونریزی را به صورت چشمگیری کنترل کند. این روش قادر به درمان کامل سرطان یا زخم های بدخیم نیست اما می تواند چنین زخم هایی را تحت کنترل نگه دارد.
پزشک معالج شما ممکن است در حین درمان رادیوتراپی داروهای آنتی بیوتیک مشخصی را تجویز کند تا در نهایت شما نتایج مناسبی را دریافت کنید. در واقع آنتی بیوتیک ها در درمان زخم های بدخیم یا زخم های ناشی از سرطان قابلیت کنترل عفونت را داشته و در نهایت می توانند بوی ناخوشایندی که از زخم منتشر می شود را کنترل کند.
روش درمان رادیوتراپی زخم های بدخیم چگونه است؟
پیش از آنکه شما معالجه با رادیوتراپی به جهت درمان زخم های بدخیم را شروع کنید باید سی تی اس را انجام دهید. تیم درمانی سرطان غالبا از این روش به جهت برنامه ریزی دقیق و مشخص برای تعیین زمان های رادیوتراپی استفاده می کنند. علاوه بر این ممکن است که شما نیازمند قالب پلاستیکی باشید که در طول جلسات درمان آسیب دیدگی شامل حال شما نشود.
پس از آنکه زخم بدخیم به جهت درمان به روش رادیوتراپی مورد بررسی قرار گرفت، پزشک با شما جلسه ملاقاتی را تنظیم خواهد کرد. در طی این جلسه ملاقات پزشک به شما اطلاع می دهد که چند جلسه درمانی با رادیوتراپی مورد نیاز شما خواهد بود. توجه داشته باشید که تعداد جلسات رادیوتراپی به جهت درمان زخم های بدخیم متفاوت بوده و کاملا به فرد مراجعه کننده و مبتلا به زخم های بدخیم بستگی دارد.
به صورت کلی می توان گفت که 10 مرتبه مراجعه در طی 2 تا 5 هفته به جهت درمان قطعی از جمله رایج ترین برنامه رادیوتراپی زخم های بدخیم است. شما به جهت تعیین قطعی و دقیق زمان درمان رادیوتراپی زخم های بدخیم باید با پزشک خود مشورت کرده و بر اساس صلاحدید پزشک جلسات درمانی را برنامه ریزی کنید.
در طول درمان زخم های بدخیم با رادیوتراپی چه چیزی را تجربه می کنید؟
پس از آنکه جلسات شما به جهت رادیوتراپی زخم های بدخیم مشخص شد. شما در تاریخ مشخص شده به مرکز رادیوتراپی مراجعه کرده و برای رادیوتراپی با توجه به نکاتی که پرستاران ذکر می کنند آماده می شود. پیش از انجام رادیوتراپی زخم های سرطانی می توانید از پزشک خود راهنمایی های لازم به جهت آسان تر شدن فرایند را درخواست کنید.
پس از آنکه شما در موقعیت صندلی رادیوتراپی قرار گرفتید، کارکنان بخش اتاق را ترک کرده و رادیوتراپی زخم های بدخیم شروع می شود.
چه نتایج درمانی پس از رادیوتراپی زخم های بدخیم قابل انتظار است؟
شاید برای شما نیز این سوال ایجاد شده باشد که رادیوتراپی زخم های بدخیم به چه دلیلی انجام شده و چه نتایجی باعث می شود که پزشک برای شما رادیوتراپی زخم های بدخیم را تجویز کند. در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که رادیوتراپی یکی از بهترین روش ها به جهت درمان زخم های بدخیم است که می تواند از خونریزی جلوگیری کرده و بهبود زخم ها کمک شایانی کند.
باید توجه داشته باشید که پس از رادیوتراپی زخم های بدخیم اتفاق خاصی رخ نخواهد داد و نتیجه بهبود زخم های بدخیم را پس از یک تا 2 هفته به صورت تدریجی مشاهده خواهید کرد. البته مدت بهبود زخم بدخیم کاملا بستگی به سطح زخم و سرطانی که فرد به آن مبتلا است بستگی دارد. به عنوان مثال اگر زخمی عمیق و گسترده باشد مدت زمان بیشتری را نسبت به زخمی که محدود و سطحی است نیاز خواهد داشت. گاها رادیوتراپی در زخم هایی که سطح وسیعی را به خود اختصاص داده اند تنها نقش کوچک کننده را ایفا خواهد کرد.
آیا رادیوتراپی زخم های بدخیم عوارضی دارد؟
عوارض درمان زخم های بدخیم یکی از مهم ترین دغدغه های افرادی است که به جهت درمان زخم های خود مراجعه می کنند. در پاسخ به این دغدغه باید بگوییم که پس از انجام رادیوتراپی زخم های بدخیم ممکن است که زخم شما در ابتدا بدتر از قبل به نظر برسد.
علت این اتفاق از بین رفتن سلول های سرطانی در ناحیه است. در نتیجه ممکن است که شما پس از انجام رادیوتراپی زخم های بدخیم احساس کنید که زخم عمیق تر یا بزرگتر شده است. همانطور که اشاره شد نیاز به هیچ گونه نگرانی در رابطه با چنین اتفاقی وجود نداشته و زخم های بدخیم پس از مدت زمان کوتاهی شروع به بهبود می کنند.
اگر بخواهیم به دیگر عوارض جانبی رادیوتراپی زخم های بدخیم اشاره کنیم باید احساس خستگی را نام ببریم. ممکن است که شما پس از درمان احساس خستگی شدید داشته باشید. در نهایت می توان به قرمز شده یا خشکه زدن اطراف زخم های بدخیم اشاره کرد که کاملا طبیعی است.
آیا روش های دیگری به جهت درمان زخم های بدخیم وجود دارد؟
بله روش های بسیاری به جهت زخم های بدخیم وجود دارد که پزشک معالج با توجه به شرایط زخم و شرایط بیمار این روش ها را تجویز می کند. همانطور که می دانید درمان سرطان نیازمند به کارگیری چندین روش به صورت همزمان بوده و نمی توان انتظار داشت که یک روش در مدت زمان کوتاهی پاسخی دلخواهی را بدهد. علاوه بر این هر فردی در مقابل سرطان واکنش متفاوتی را از خود نشان می دهد. در واقع برخی از افراد به روش های دیگری به جز پرتو درمانی زخم های بدخیم پاسخ می دهند.
روش های سنتی و روش های درمانی زخم باید بر اساس تجویز پزشک انجام شده و شما به هیچ وجه در درمان زخم های سرطانی نباید به صورت خودسرانه روشی را انتخاب کرده و انجام دهید. در نهایت می توانیم به این نکته اشاره کنیم که پرتو درمانی زخم های بدخیم از جمله روش هایی است که امروزه بازخوردهای مثتبی را به خود اختصاص داده است. در نتیجه اگر پزشک معالج شما این روش را به جهت درمان زخم های بدخیم برگزیده است به پزشک خود اعتماد کرده و در طول درمان صبور باشید.