کالوس تراپی(درمان پینه و ترک پا)
کالوس تراپی چیست؟
“کالوس تراپی زخم” یک روش درمانی موثر برای بهبود زخمهای جلدی است.
روشی است که طی آن از طریق دستگاهی بنام کراتوریموال میکروموتور جراحی،از مقدار حجم بافت پینه(کالوس) وکراتوز کم میشود.
میخچه و پینه
میخچه و پینه لایه های ضخیم و سفت شده پوست هستند که زمانی ایجاد می شوند که پوست سعی می کند از خود در برابر اصطکاک یا فشار محافظت کند. آنها اغلب روی پاها و انگشتان پا یا دست و انگشتان ایجاد می شوند.
پینه پا چیست؟
پینه پا به ضخیم شدن و سخت شدن پوست گفته میشود که در اثر فشار مکرر به یک نقطه از پوست ایجاد میشود. این مشکل معمولاً در بخشهای پایین پا و در نواحی استخوانی که فشار و وزن پا را تحمل میکنند، ایجاد میشود. پاشنه ، انگشت شست پا و کنار آن بیشتر در معرض بروز این مشکل قرار دارد.
اگر سالم هستید، نیازی به درمان میخچه و پینه ندارید، مگر اینکه باعث درد شوند یا از ظاهر آنها خوشتان نیاید. برای اکثر افراد، به سادگی از بین بردن منبع اصطکاک یا فشار باعث ناپدید شدن میخچه و پینه می شود.
علائم و نشانه های میخچه و پینه عبارتند از:
- ناحیه ای ضخیم و کلفت از پوست
- یک برآمدگی سخت شده و برجسته
- حساسیت یا درد زیر پوست
- پوسته پوسته شدن، خشک یا مومی شکل
میخچه و پینه یکسان نیستند.
- میخچه ها کوچکتر و عمیق تر از پینه هستند و مرکز سختی دارند که با پوست متورم احاطه شده است. هنگام فشار دادن می توانند دردناک باشند. میخچه های سخت اغلب در بالای انگشتان پا یا لبه خارجی انگشت کوچک پا ایجاد می شوند. میخچه های نرم بین انگشتان پا تشکیل می شوند.
- پینهها به ندرت دردناک هستند و روی نقاط فشاری مانند پاشنهها، گودیهای پا، کف دست و زانو ایجاد میشوند. آنها ممکن است در اندازه و شکل متفاوت باشند و اغلب بزرگتر از میخچه هستند.
علت ایجاد پینه ومیخچه
میخچه و پینه در اثر اصطکاک و فشار ناشی از اعمال مکرر ایجاد می شوند. برخی از منابع این اصطکاک و فشار عبارتند از:
- پوشیدن کفش و جوراب نامناسب: کفش های تنگ و پاشنه بلند می توانند قسمت هایی از پا را فشرده کنند. اگر کفشهایتان گشاد است، ممکن است پایتان مکرراً سر بخورد و به کفش ساییده شود. همچنین ممکن است پای شما به درز یا داخل کفش ساییده شود. جوراب هایی که مناسب نیستند نیز می توانند مشکل ساز باشند.
- نپوشیدن جوراب: پوشیدن کفش و صندل بدون جوراب باعث ایجاد اصطکاک در پاها می شود.
- نواختن ساز یا استفاده از ابزار دستی: پینه روی دست ها ممکن است در اثر فشار مکرر فعالیت هایی مانند نواختن ساز و استفاده از ابزار دستی یا حتی خودکار ایجاد شود.
- به ارث بردن تمایل به ایجاد میخچه:نوع میخچه ای که در نواحی غیر تحمل کننده وزن، مانند کف پا و کف دست (کراتوز پوکتاتا) تشکیل می شود، ممکن است ناشی از ژنتیک باشد.
-
علائم پینه پا
حقیقت این است که پینه پا در ابتدا هیچ درد و ناراحتی برای فرد ایجاد نمیکند، اما به مرور زمان و ضخیم شدن پوست ممکن است کمی دردناک شود. گاهی اوقات ایجاد ترک روی پینه پوست میتواند با درد شدید و عفونت همراه باشد و مشکلات جدی را برای فرد ایجاد کند. در ادامه به برخی از رایجترین علائم پینه پا اشاره شده است.
- سفت شدن بخش مشخصی از پوست
- ضخیم شدن پوست
- از بین رفتن حساسیت پوست در ناحیه ضخیم و سفت شده پوست
- حساس شدن و درد زیر پوست
محل های مستعد تشکیل پینه :
- نوک شست و یا انگشتان یا بین انگشتان، در اثر پوشیدن کفش و یا دمپایی نامناسب
- زیر شست ، در اثر محدودیت حرکت مفصل شست
- در ناحیه پاشنه یا سر متاتارس ها ، در اثر دفورمیتی های ناشی از اختلالات حسی
- سر قوزک خارجی ، در اثر چهار زانو نشستن طولانی
انجام “کالوس تراپی” ممکن است در تسریع فرآیند بهبودی زخمها نقش داشته باشد.
به کالوس یکی از مهم ترین ریسک فاکتور های بروز زخم دیابتی محسوب میشود و از این نظر باید به وجود و درمان و پیشگری از تشکیل کالوس توجه ویژه ای داشت
در افراد سالم، پینه ها تا زمانی که بزرگ و دردناک نشده باشند مشکلی ایجاد نمیکنند ولی در افراد دیابتی و افرادی که به نوعی دچار مشکل خونرسانی در پاهای خود هستند، پینه ها در دراز مدت می توانند عامل ایجاد زخم و عفونت در کف پا و انگشتان شوند.
پوشیدن کفش تنگ و نامناسب، باعث ایجاد فشار و اصطکاک در نقاط خاصی از پا میشود که یکی از علل عمده ضخیم شدن پوست در این نواحی و تشکیل پینه ها است.
ناهنجاریهای پا، بویژه در هنگام حرکت و راه رفتن، منجر به افزایش فشار در این نقاط حساس است و میتواند یکی از دلایل ایجاد پینه یا کالوس باشد.
تغییر شکل انگشتان پاها(دفرمیتی)، به مرور زمان باعث خم شدن انگشتان به سمت پایین و ایجاد برجستگیهای استخوانی بر روی آنها میشود، که در اثر سایش و فشار ناشی از رویه کفش یا دمپایی میتواند منجر به ایجاد پینه ها و نهایتا زخم در این نواحی بشود که در بیماران دیابتی ممکن است به زخم مزمن و زخم پای دیابتی .
- بهترین روش برای پیشگیری و از بین بردن پینه ها در مراحل اولیه، استفاده از کفش مناسب و پدهای طبی است. همچنین مرطوب نگه داشتن پوست، استفاده از آب گرم، سوهان و سنگ پا برای برداشتن لایه های سطحی پینه ها میتواند مفید باشد. همچنین معاینه و بررسی روزانه پاها در افراد دیابتی، گام موثری در پیشگیری و کنترل کالوسها و زخمهای این ناحیه است.
تشخیص
پزشک شما احتمالاً با معاینه پاهای شما میخچه و پینه را تشخیص می دهد. این معاینه به رد سایر علل ضخیم شدن پوست مانند زگیل و کیست کمک می کند.متخصص زخم ممکن است تشخیص را با پاک کردن کمی پوست سخت شده تأیید کند. اگر خونریزی دهنده باشد یا نقاط سیاه (خون خشک) آشکار شود، پینه است نه میخچه.
در اثر فشار و یا اصطکاک طولانی مدت یا مداوم در نقاط تحت فشار یا کشش پا ، لایه های پا ( اپیدرم ) ضخیم تر شده و تشکیل پینه یا کالوس را میدهند
پینه چه در افراد غیردیابتی و همینطور در بیماران با بیماری زمینه ای دیابت قابل تشکیل است.
در بیماران با دیابت کنترل نشده مزمن ، اختلالات حسی باعث آتروفی سیستم عصبی عضلانی پا ، تغییر شکل یا دفورمیتی پا ، تغییر ساختار آناتومیک پا ، کاهش ضخامت لایه چربی زیر جلدی می شود ، که همه ی موارد ذکر شده باعث افزایش فشار در برخی نقاط رو یا کف پا یا مچ میگردند ، که در نتیجه ی آن ریسک ایجاد پینه به شدت افزایش می یابد
“کالوس تراپی زخم” ممکن است باعث افزایش ترشحات طبیعی در محل زخم شده و فرآیند بهبودی را تسریع کند.
پینه عبارتست از ضخیم شدگی قسمتی از پوست بخصوص در نواحی انگشتان دستها، کف پا و انگشتان پاها، زانوها و….. که در اثر فشار و سایش زیاد ایجاد میشود. درحقیقت پینه ها عوامل حفاظتی پوست در برابر فشار و اصطکاک هستند.
درمان
درمان میخچه و پینه یکسان است و شامل اجتناب از اعمال تکراری است که باعث شکل گیری آنها شده است. پوشیدن کفش مناسب و استفاده از پدهای محافظ می تواند کمک کننده باشد.
اگر میخچه یا پینه علیرغم تلاشهای خود مراقبتی ادامه پیدا کرد یا دردناک شد، درمانهای پزشکی میتوانند تسکین دهند:
- دبریدمان پوست اضافی: متخصص زخم شما می تواند پوست ضخیم شده را با ابزار جراحی استریل دبرید کند. خودتان این کار را امتحان نکنید زیرا ممکن است منجر به عفونت شود.(اکثریت مراجعات عفونی میخچه و کالوس(پینه)،حاصل خوددرمانی با ابزار غیر استریل است.
- پچ های دارویی:متخصص زخم ممکن است یک پچ حاوی 40٪ اسید سالیسیلیک اعمال کند که چنین پچ هایی بدون نسخه به فروش می رسند. متخصص به شما اطلاع می دهد که هر چند وقت یکبار نیاز به تعویض این پچ دارید. قبل از استفاده از چسب جدید سعی کنید پوست ضخیم شده را با سنگ پا یا سوهان ناخن ، نازک کنید.
- سفارش کفش: اگر ناهنجاری زمینهای در پا دارید، ممکن است متخصص زخم شما برای جلوگیری از عود میخچه یا پینه، کفش مخصوص (ارتز) سفارشی را تجویز کند.
- عمل جراحی:متخصص زخم شما ممکن است عمل جراحی را برای اصلاح تراز استخوانی که باعث اصطکاک می شود پیشنهاد دهد. این نوع جراحی را می توان بصورت سرپایی و بدون بستری در بیمارستان انجام داد.
مشکلات و بیماریهای شایع پا چیست؟
هر کسی ممکن است مشکلات پایی را که در زیر ذکر شده است ، پیدا کند. با این حال ، برای افراد دیابتی و ، اهمیت این موضوع بسیار بیشتر است.
- پای ورزشکار (Athlete’s foot): پای ورزشکار قارچی است که باعث خارش ، قرمزی و ترک خوردگی می شود. میکروب ها می توانند از طریق ترک های پوست وارد شده و باعث ایجاد عفونت شوند. داروهایی که قارچ را از بین می برند می توانند این عارضه را درمان کنند. این داروها بصورت قرص یا کرم وجود دارد.
- عفونت قارچی ناخن ها (Fungal infection of nails): ناخن هایی که به یک قارچ آلوده شده اند رنگ (قهوه ای مایل به زرد یا مات)، ضخیم و شکننده هستند. در بعضی موارد ممکن است ناخن شما خرد شود. محیط تاریک ، مرطوب و گرم کفش می تواند به رشد یک قارچ کمک کند. آسیب به ناخن شما همچنین می تواند منجر به عفونت قارچی شود. عفونت های قارچی ناخن به سختی قابل درمان است. داروهایی که به ناخن زده می شود در دسترس هستند، اما فقط به تعداد کمی از مشکلات ناخن قارچی کمک می کنند. ممکن است به داروی تجویزی که از راه دهان مصرف می کنید نیاز داشته باشید. همچنین ممکن است پزشک ناخن آسیب دیده را بردارد.
- کالوس پا یا پینه(Calluses): پینه، ایجاد پوست سفت و سخت، معمولاً در کف پا است. پینه در اثر توزیع ناهموار وزن ایجاد می شود. همچنین پینه می تواند به دلیل کفش های نامناسب یا مشکل پوستی ایجاد شود. وجود مقداری پینه روی پای شما امری طبیعی است، بنابراین پزشک شما تصمیم می گیرد که آیا پینه شما مشکل ایجاد می کند یا خیر. اگر پینه دارید، به خوبی مراقب باشید. بعد از استحمام یا دوش گرفتن، از سنگ پا استفاده کنید تا به آرامی بافت جمع شده را از بین ببرید. از پد و کفی طبی در کفش خود استفاده کنید. داروها می توانند پینه را نرم کنند. سعی نکنید که پینه را ببرید یا آن را با یک جسم تیز جدا کنید.
- میخچه (Corns): میخچه تجمع پوست سفت در نزدیکی ناحیه استخوانی انگشت پا یا بین انگشتان پا است. میخچه ممکن است به دلیل فشار روی انگشتان پا در اثر کفش های نامناسب یا اصطکاک بین انگشتان پا، رخ دهد. حتماً به درستی از آنها مراقبت کنید. بعد از استحمام یا دوش گرفتن ، از سنگ پا استفاده کنید تا به آرامی بافت جمع شده را از بین ببرید. برای حل میخچه از داروهای بدون نسخه استفاده نکنید. سعی نکنید میخچه را برش دهید و یا آن را با یک جسم تیز جدا کنید.
- تاول (Blisters): تاول می تواند هنگامی ایجاد شود که کفش و پا در یک نقطه به شکل مداوم اصطکاک دارند. پوشیدن کفش های نامناسب یا پوشیدن کفش های بدون جوراب باعث ایجاد تاول می شود. هنگام درمان تاول ، مهم است که آنها را نترکانید. پوست تاول به عنوان یک پوشش به محافظت از آن در برابر عفونت کمک می کند. برای محافظت از پوست و جلوگیری از عفونت از کرم ضد باکتری و بانداژهای تمیز و نرم استفاده کنید.
- بونیون یا هالوکس والگوس(Bunions): هنگامی که انگشت شست شما به سمت انگشت دوم شما خم می شود، یک بونیون شکل گرفته است. غالباً ، نقطه ای که انگشت شست پا به کف پا می پیوندد قرمز و پینه می شود. این ناحیه نیز ممکن است بیرون زده و سخت شود. بانیون می تواند روی یک یا هر دو پا ایجاد شود. بونیون ممکن است ارثی باشد اما عمدتا ناشی از پوشیدن کفش های پاشنه بلند با پنجه باریک است. این کفش ها به انگشت شست شما فشار وارد می کنند و آن را به سمت انگشت دوم هول میدهند. کفی طبی و پدها به محافظت از بونیون در مقابل تحریک کمک میکند. پزشک شما همچنین می تواند از تجهیزات خاص برای جدا کردن انگشت شست و انگشت دوم استفاده کند. اگر بونیون باعث درد یا تغییر شکل شدید شود، ممکن است برای تنظیم مجدد انگشتان پا خود به جراحی نیاز داشته باشید.
- پوست خشک (Dry skin): خشکی پوست باعث ترک میشود، که می تواند باعث ورود میکروب شود. برای مرطوب و لطیف نگه داشتن پوست خود از صابون ها و لوسیون های مرطوب کننده استفاده کنید. حتما با پزشک خود در انتخاب نوع و برند لوسیون ها مشورت کنید.
- زخم های دیابتی (Diabetic ulcers): زخم پا با ترک و شکستگی پوست. زخم ها بسیار مستعد آلوده شدن هستند. زخم پا می تواند از خراش های جزئی، بریدگی هایی که به کندی خوب میشوند یا از اصطکاک کفش های نامناسب اتفاق بیفتد. مهم است که به محض مشاهده آنها را درمان کنید. در مورد نحوه مراقبت بهتر از زخم پا حتما از پزشک خود راهنمایی بخواهید. تا 10٪ افراد دیابتی به زخم پا مبتلا می شوند.
- انگشت چکشی (Hammertoes): انگشت چکشی عارضه ای است که به دلیل ضعف عضله، انگشت ها خم می شود. عضله ضعیف شده ، تاندون های انگشت شما را کوتاهتر می کند و باعث می شود انگشت شما در زیر پا حلقه شود. انگشت چکشی می تواند ارثی باشد. همچنین می تواند به دلیل کفش های خیلی کوتاه ایجاد شود. انگشت چکشی می تواند در راه رفتن مشکل ایجاد کند و منجر به تاول ، پینه و زخم شود. کفی و کفش اصلاحی می تواند این عارضه را درمان کند. در موارد شدید ، ممکن است برای صاف کردن انگشتان پا به جراحی نیاز داشته باشید.
- ناخن فرو رفته در انگشت پا (Ingrown toenails): در این بیماری لبه های ناخن به داخل پوست یا گوشت انگشت رشد میکنند. آنها باعث فشار و درد در امتداد لبه های ناخن می شوند. لبه ناخن ممکن است باعث بریدگی پوست شما شود و قرمزی، تورم، درد و عفونت را به همراه دارد. شایع ترین علت ایجاد این عارضه، فشار کفش است. ضربه مکرر به پا در اثر فعالیت هایی مانند دویدن ، راه رفتن یا ایروبیک از دیگر دلایل آن است. برای جلوگیری از این عارضه، ناخن های پا را به طور صحیح کوتاه نگه دارید. جراحی برای برداشتن بخشی از ناخن پا میتواند این عارضه را درمان کند.
- زگیل کف پا (Plantar warts): زگیل های کف پا مانند پینه روی پا به نظر می رسند. به شکل سوراخ سوراخ های کوچک هستند و لکه های سیاه کوچکی در مرکز دارند. زگیل ها معمولاً دردناک هستند و ممکن است به صورت منفرد یا خوشه ای رشد کنند. زگیل کف پا توسط ویروسی ایجاد می شود که لایه خارجی پوست کف پا را آلوده می کند. اگر از داشتن زگیل کف پا یا پینه مطمئن نیستید، بگذارید پزشک در این باره تصمیم بگیرد. آنها چندین روش برای از بین بردن آنها دارند.
نکاتی برای مراقبت از پای دیابتی:
مراقبت مناسب از پا می تواند از بروز این مشکلات شایع پا جلوگیری کرده یا آنها را قبل از ایجاد عوارض جدی درمان کند. فکر میکنید چقدر از زخم پای دیابتی یا حتی قطع پای دیابتی مربوط به عدم رعایت همین نکات ساده است؟
- این روش درمانی (کالوس تراپی) میتواند به کاهش التهابات مرتبط با زخم کمک کند.
در اینجا چند نکته برای مراقبت خوب از پای دیابتی آورده شده است:
- مراقب خود و دیابت خود باشید. در مورد تغذیه ، ورزش و دارو به توصیه های پزشک خود عمل کنید. سطح قند خون خود را در حد توصیه شده توسط پزشک نگه دارید.
2. سنجش و کشف نقاط پر فشار کف پا با اسکنرهای تخصصی را انجام دهید. مهمترین عامل برای ایجاد زخم پای دیابتی، فشار مستقیم انباشه شده از وزن بدن بر روی یک نقطه از کف پا است.
درمان های خانگی پینه و میخچه
اگر دیابت یا بیماری دیگری دارید که باعث جریان خون ضعیف می شود، قبل از درمان میخچه یا پینه به تنهایی با متخصص زخم خود مشورت کنید.
اگر بیماری زمینهای خاصی ندارید، این پیشنهادات را برای کمک به از بین بردن میخچه یا پینه امتحان کنید:
- دست یا پاهای خود را خیس کنید:خیساندن میخچه و پینه در آب گرم و صابون آنها را نرم می کند. این کار می تواند حذف پوست ضخیم شده را آسان تر کند.
- مالش پوست ضخیم:هنگامی که پوست آسیب دیده را نرم کردید، میخچه یا پینه را با سنگ پا، سوهان ناخن بمالید. این به حذف لایه ای از پوست سفت شده کمک می کند. از یک جسم نوک تیز برای کوتاه کردن پوست استفاده نکنید. اگر دیابت دارید از سنگ پا استفاده نکنید.
- پوست خود را مرطوب کنید:به طور مرتب از مرطوب کننده برای دست ها و پاهای خود استفاده کنید.
- کفش و جوراب راحت بپوشید: حداقل تا زمانی که میخچه یا پینه شما ناپدید شود، کفش ها و جوراب های بالشتکی بپوشید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر میخچه یا پینه بسیار دردناک یا ملتهب شد، به متخصص زخم مراجعه کنید. اگر دیابت دارید یا جریان خون ضعیفی دارید، قبل از خوددرمانی میخچه یا پینه به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. این م.رد بسیار مهم است زیرا حتی یک آسیب جزئی به پای شما می تواند منجر به زخم باز عفونی شود.
درمان و برداشتن پینه بیماران دیابتی:
برداشتن کالوس با ابزارهای مختلف اعم از تیغ های جراحی ، تیغ های تراش کالوس ، کراتوریموال های برقی و … ممکن است . جهت برداشتن کالوس در بیماران دیابتی حتما به متخصص زخم مراجعه نمایید.
عوارض ایجاد پینه ومیخچه
اگر دیابت یا بیماری دیگری دارید که باعث جریان خون ضعیف در پاهای شما می شود، بیشتر در معرض خطر عوارض ناشی از میخچه و پینه هستید.
جلوگیری ازایجاد پینه ومیخچه با کالوس تراپی
تعدادی از عکس پینه پا در تصویر زیر که از بیماران که در کلینیک تخصصی زخم کیان ،درمان شده اند ،آورده شده است:
این رویکردها ممکن است به شما در جلوگیری از میخچه و پینه کمک کند:
- کفش هایی بپوشید که به انگشتان پا فضای کافی می دهد: اگر نمی توانید انگشتان پای خود را تکان دهید، کفش های شما خیلی تنگ هستند. از یک مغازه کفش فروشی بخواهید که کفش های شما را در هر نقطه ای که ساییده یا نیشگون می گیرد، بکشد. زمانی کفش بخرید که پاهای شما بیشتر متورم است، معمولاً در پایان روز(عصرها)اگر از ارتزها استفاده می کنید، هنگام پوشیدن کفش های خود در مراکز ارتوپدی،حتما آنها را بپوشید.
- از پوشش های محافظ استفاده کنید.پدهای نمدی، پدهای ضربه گیر را روی قسمت هایی که به کفش شما می سایند بپوشید. همچنین می توانید از جداکننده های انگشتان پا استفاده کنید.
- هنگام استفاده از ابزار دستی از دستکش های بالش دار استفاده کنید: یا سعی کنید دسته ابزار خود را با نوار یا روکش های پارچه ای بپوشانید.
پینه پا به سفت شدن پوست آن گفته میشود که در اثر فشار مکرر روی یک نقطه از پوست آن ایجاد میشود و سبب رشد لایههای پوستی و بروز برآمدگی سخت و برجسته روی پوست میگردد. درواقع بدن ما با این کار از پوست در برابر محرکها و آسیبهای جدی محافظت میکند. پینه پا معمولاً روی پاشنه ، انگشتان پا و پوست اطراف آن دیده میشود. معمولاً پوشیدن کفشهای تنگ و راه رفتن با پایه برهنه مهمترین علت به وجود آمدن آن محسوب میشود.
با توجه به ویژگیهای ضد التهابی “کالوس تراپی“، میتواند در کاهش درد و حساسیت زخم موثر باشد.
یک بیماری نیست و معمولاً در مراحل ابتدایی درد و ناراحتی خاصی برای فرد ایجاد نمیکند، اما به هر حال راهکارهای مؤثری برای درمان این مشکل وجود دارد.
علت بروز پینه یا کالوس پا چیست؟
مهمترین علت ایجاد این مشکل اصطکاک مکرر، مالش، تحریک و فشار روی یک بخش مشخص از پوست است. معمولاً نواحی از پا که استخوانی یا برجسته است، بیشتر در معرض پینه قرار دارد. درواقع زمانی که به یک نقطه از پوست پا فشار زیاد و مکرری وارد میشود، بدن برای محافظت از لایههای زیرین شروع به رشد لایههای پوستی میکند و موجب سخت شدن آن بخش از پوست میشود. در ادامه به برخی از رایجترین دلایل بروز پینه پا اشاره شده است که با کالوس تراپی درمان میشود:
- راه رفتن بدون جوراب
- پوشیدن کفش تنگ
- استفاده از کفشهایی که به یک بخش از پا فشار وارد میکنند
- استفاده از کفش پاشنه بلند برای مدت طولانی
- ایستادن یا راه رفتن برای مدت طولانی
- انجام دادن یک ورزش یا فعالیت بدنی خاص که به یک نقطه از پا فشار وارد میکند
- ابتلا به بدشکلیهای ساختاری پا مثل انگشت چکشی، انحراف شست پا یا مشکلاتی مادرزادی
- ابتلا به برخی بیماریها مثل آرتریت پا
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
معمولاً پینه پا با روشهای ساده خانگی به راحتی درمان میشود و گاهی اوقات میتوان با استفاده از داروهای بدون نسخه نیز این مشکل را برطرف کرد. اما افرادی که با روشهای خانگی موفق به درمان این مشکل نشدند و یا در ناحیه پینه احساس درد و ناراحتی دارند و یا ترکخوردگی روی بخش آسیبدیده پوست ایجاد شده، باید هر چه سریعتر از یک پزشک برای درمان کمک بگیرید. به خاطر داشته باشید که افراد مبتلا به دیابت نباید خوددرمانی کنند و به دلیل عوارض احتمالی که وجود دارد، باید هر چه سریعتر برای درمان با یک پزشک متخصص مشورت کنند.
روشهای درمانی پینه پا( کالوس تراپی)
برای درمان پینه پا روشهای متعددی وجود دارد. شما میتوانید با کمک گرفتن از راهکارهای خانگی و ساده این مشکل را در مراحل اول برطرف کنید و یا با استفاده از تمهیدات پزشکی و یا در مراحل پیشرفته جراحی، از شر پینه پا خلاص شوید. در ادامه میتوانید با روشهای درمان خانگی پینه پا بدون جراحی آشنا شوید.
“کالوس تراپی زخم” به عنوان یک ابزار تکمیلی در درمان زخمهای مزمن مطرح شده است.
قرار دادن پا در آب گرم
بهترین روش برای درمان خانگی بدون جراحی قرار دادن پا در آب گرم است. یک وان آب گرم آماده کنید و پاهایتان را برای 20 دقیقه داخل وان قرار دهید. سپس پاها را کاملاً خشک کنید. این کار را هر روز تکرار کنید تا پینه پا کمی نرم شود، سپس سعی کنید بهآرامی لایههای سفت شده پینه پا را بدون فشار از بین ببرید.
استفاده از پدهای سیلیکونی مخصوص پینه
برای درمان پینه پا میتوانید از پدهای مخصوص که از نمد و سیلیکون و چسب تشکیل شدهاند، استفاده کنید. برای استفاده باید این پدها را زیر جوراب و یا درست در ناحیه موردنظر داخل کفشتان قرار دهید. این کار از تحریک مجدد پوست جلوگیری میکند و در بهبود پا نیز بسیار مؤثر است.
قرار دادن پا در محلول سرکه سیب
سرکه سیب حاوی اسید است که میتواند پوسته سخت پینه را نرم کند. برای استفاده از سرکه باید 1 پیمانه سرکه را با 4 پیمانه آب ترکیب کنید. سپس پاها را برای 20 دقیقه داخل این محلول قرار دهید. بعد از چند بار تکرار این کار میتوانید بهآرامی لایههای روی پوست را بردارید و پینه پا را درمان کنید. بههیچعنوان برای برداشتن پینه عجله نکنید و به آن فشار وارد نکنید، زیرا این کار میتواند موجب ایجاد عفونت در ناحیه آسیبدیده شود.
استفاده از روغن کرچک
راهکار بعدی برای درمان پینه پا استفاده از روغن کرچک است.. برای این کار باید یک مخلوط آب گرم با 5 قاشق غذاخوری روغن کرچک تهیه کنید و پاها را برای نیم ساعت داخل این محلول قرار دهید تا پوست پا نرم شود.
سنگ پا
برای درمان آن با سنگ پا ابتدا باید پاها را چند دقیقه در آب گرم قرار دهید. سپس سنگ پا را بهآرامی و به صورت دورانی روی محل موردنظر بکشید. بههیچعنوان سعی نکنید که کل بیماری را یکباره بردارید، با تکرار این کار میتوانید به مرور از شر آن خلاص شوید.
روغن درخت چای
روغن درخت چای ضد باکتری، ضد قارچ و ضدعفونیکننده است. برای درمان پینه با این روغن باید چند قطره از آن را داخل یک ظرف آب بریزید. سپس پاها را برای حدود 15 دقیقه در آب قرار دهید. روغن درخت چای موجب نرم شدن پینه میشود و به درمان آن کمک میکند.
استفاده از ترکیب جوششیرین و آبلیمو
برای از بین بردن پینه پا میتوانید در یک لگن آب گرم 3 قاشق آبلیمو بریزید و پاها را چند دقیقه در این ترکیب قرار دهید. بعد از چند دقیقه مقداری جوششیرین به محلول آب و آبلیمو اضافه کنید و چند دقیقه دیگر پاها را در این ترکیب بگذارید تا پینهها نرم شوند.
جراحی
در صورتی که وجود یک ناهنجاری در آن موجب بروز مشکل شده باشد، ممکن است روش جراحی بسیار مؤثر باشد. درواقع در این شرایط پزشک با برداشتن با تراز کردن بافت استخوانی از بروز مجدد آن جلوگیری میکند. از طرف دیگر زمانی که آن بسیار دردناک باشد و مشکلاتی جدی در راه رفتن فرد ایجاد کند، لازم است از روش جراحی برای درمان استفاده شود.
مطالعات نشان میدهند که “کالوس تراپی زخم” میتواند به تولید بافت سالم در محل زخم کمک کند.
روش تشخیص پینه پا
تشخیص پینه پا به خصوص برای پزشکان کار نسبتاً سادهای است. برای تشخیص این مشکل نیاز به هیچ آزمایشی نیست، بلکه متخصص زخم با معاینه بصری بهسادگی میتواند مشکل را تشخیص دهد. برای بررسی این مشکل احتمالاً پزشک سوالاتی در مورد شغل، میزان راه رفتن، ایستادن و فعالیتهایی که انجام میدهید، میپرسد. ممکن است پزشک از شما درخواست کند تا راه بروید و وضعیت بدنی و نحوه راه رفتن شما را مشاهده کند. سپس با بررسی کفش و همچنین روشهای مراقبت شما از پاهایتان، علت بروز مشکل را بررسی میکند.
روشهای پیشگیری پینه پا در کالوس تراپی
برای پیشگیری از ایجاد پینه روی بخشهای مختلف پا باید از کفش مناسبی استفاده کنید و همیشه به بهداشت آن و تمیز نگه داشتن آن اهمیت دهید. در ادامه به برخی از مهمترین راهکارهای پیشگیری از پینه پا اشاره شده است.
- کفش راحت و اندازه خودتان بپوشید.
- از کفی طبیعی و کفشهای راحتی استفاده کنید.
- از پوشیدن کفشهای تنگ و پاشنه بلند به مدت طولانی اجتناب کنید.
- حتماً قبل از پوشیدن کفش، جوراب بپوشید.
- هر روز پاهایتان را با آب گرم و صابون بشویید و خوب خشک کنید.
- از نرمکننده پا استفاده کنید.
- ناخنهای پایتان را کوتاه کنید.
- پابرهنه راه نروید.
- اگر پاهایتان عرق کرده، از پودر پا استفاده کنید تا پاها خشک بمانند.
- به صورت هفتگی از لایه بردارهای پوستی استفاده کنید.
“کالوس تراپی زخم” به عنوان یک راهکار طبیعی در بهبود مشکلات پوستی و زخمهای سطحی ترویج یافته است.
پیشگیری از ایجاد کالوس یا پینه:
- مهم ترین فاکتور درمانی کالوس یا پینه پیدا کردن علت تشکیل پینه می باشد که غالبا با پوشیدن و یا اصلاح کفش های قالب گیری شده دیابتی جهت برداشتن فشار از نواحی مستعد کالوس قابل انجام است
- همینطور اصلاح سبک زندگی ( خودداری از پیاده روی یا ایستاده های طولانی مدت و خودداری ازچهار زانو نشستن ) یکی از
- مهم ترین فاکتور های پیشگیری از بروز پینه در بیماران دیابتی می باشد .
- همینطور جهت جلوگیری از بروز پینه و زخمتوصیه بهموارد زیر میگردد :
– شستشوی روزانه پا
– خشک کردن پا مخصوصا بین انگشتان
– مرطوب کردن پوست پا ( به جز بین انگشتان ) با کرم های مرطوب کننده مخصوص پاهای دیابتی
– استفاده ازسوهان دیابتی در حمام در نواحی ضخیم شدگی پوست
– به پا داشتن جوراب نخی سفید رنگ (ترجیحا جوراب دیابتی)
– برای راه رفتن همواره از کفش یا صندل دیابتی قالب گیری شده استفاده نمایید
– قبل از پوشیدن کفش ، از نبودن شی خارجی داخل کفش اطمینان حاصل نمایید
– سیگار با کاهش تعریق سطحی ریسک خشک شدن پوست و در نتیجه بروز پینه و در نهایت زخم را نیز زیاد می کند
با استفاده از “کالوس تراپی” میتوان به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرد.
عوارض پینه پا
پینه پا معمولاً به راحتی درمان میشود و مشکل خاصی برای فرد ایجاد نمیکند. اما در صورتی که نسبت به درمان آن بیتوجه باشید، ممکن است دردناک شود و پوست پا بهشدت سخت و ضخیم شود. در این شرایط احتمال ترکخوردگی و شقاق روی ناحیه آسیبدیده وجود دارد که ممکن است موجب خونریزی و عفونت شود.
جمعبندی
پینه پا یکی از رایجترین مشکلاتی است که احتمالاً خیلی از ما آن را تجربه کردهایم. برای جلوگیری از آن سعی کنید همیشه از کفش مناسب استفاده کنید و پاها را به صورت منظم بشویید. به خاطر داشته باشید که آن باید در مراحل ابتدایی درمان شود و با گذشت زمان درمان آن نیز احتمالاً سختتر خواهد شد. برای درمان آن در مراحل اولیه و یا از بین بردن آن بعد از مدتی طولانی میتوانید با یک متخصص زخم مشورت کنید.
“کالوس تراپی زخم” میتواند به بهبود میزان الاستیسیته و انعطاف پوست در اطراف زخم کمک کند.
-
آیا بعد از بهبودی پینه پا احتمال بازگشت وجود دارد؟
ازآنجاییکه پینه پا در اثر اصطکاک و فشار روی پوست ایجاد میشود، اگر دوباره در معرض فشار قرار بگیرد، احتمال بازگشت آن وجود دارد.
-
تفاوت پینه پا با میخچه چیست؟
-
آیا لایهبرداری پوست پا برای درمان پینه مؤثر است؟
بله، برای درمان پینه پا میتوانید از کرمهای لایه بردار حاوی ترکیبات اسید سالیسیلیک، اوره یا لاکتات آمونیوم استفاده کنید.
-
آیا بعد از بهبودی پینه پا احتمال بازگشت وجود دارد؟
ازآنجاییکه پینه پا در اثر اصطکاک و فشار روی پوست ایجاد میشود، اگر دوباره در معرض فشار قرار بگیرد، احتمال بازگشت آن وجود دارد.